Pazartesi, Temmuz 26, 2010

feebasse

Kadıköy meydana asılmış (boğanın oradaki çiçekçilerin orası) büyük bir afiş var. 19 Temmuz çakma Fenerbahçeliler Günü oldu ya birkaç senedir (biz 19 Mayıs'ta Galatasaraylılar Günü kutlayamıyoruz tabi), sağda solda bir takım aktiviteler, heyecanlanmalar görmek mümkün. Bir de bu günün adı Dünya Fenerbahçeliler Günü olarak konmuş ki sanırsın yurtdışından akın akın insan geliyor bu günü kutlamaya. Her neyse konu bu değil.

Afişin üzerinde şöyle yazıyor: "Edirne'den Kars'a, canım feda vatan sana". Neresinden tutsak elimizde kalıyor efendim kurtaramıyoruz.

1. Fenerbahçe ile vatan sevgisi arasında nasıl bir ilişki var? Her fenerlinin canı vatana feda mıdır? Fenerliyim ama yarın savaş çıksa aynen Almanya'ya topuklarım diyen yok mudur? Ben eminim ki dara düştüğünde her takımdan hatrı sayılır sayıda insan önce kendisini kurtarmaya bakacaktır.

2. Türkiye'nin kuzeydeki en doğu ve batı noktalarını vermek sureti ile vatanı tanımlamak sıkça rastlanan bir yöntem. Ve fakat geliniz görünüz ki Türkiye'nin sağ üst köşesinde her zaman Ardahan olmuştur. Neden böyle bir değişiklik yapma ihtiyacı hissedilmiş anlayamadım. Sanırım harf sayısını azaltmak için, ama madem derdiniz o idi bari "İzmir'den Van'a deseydiniz, iki harf daha kazanırdınız. Neyse.

3. Bütün bunlara ek olarak cümledeki hece yapısı çok uyumsuz olmuş. "Edirne'den Kars'a" 6 hece, "canım feda vatan sana" ise 8 hece. Halbuki Edirne'den Ardahan'a olmuş olsaydı hece ölçüsü de tutturulmuş ve daha iyi bir uyum yakalanmış olacaktı.

Neyse efenim yine de bütün Fenerbahçe'lilerin Dünya Fenerbahçe Günü'nü kutlar, küçüklerin gözlerinden büyüklerin ellerinden öperim.

Hiç yorum yok: