Çarşamba, Eylül 01, 2010

pinhole

kutudan pinhole yapmak icin herhangi bir kutu aliyosun sert ve isik gecirmeyen birsey olursa iyi olur ama bi sinirlama yok bu konuda yani film kutusu da olur ayakkabi kutusu da sarap kutusu da. benim bi tane film kutusu var bir de marangoza yarim silindir gibi birsey yaptirdim onu kullaniyorum. 

sonra fotografcidan kagit aliyosun degisik markalar var en iyileri ilford ve forte onu da 25lik 50lik 100luk falan alabilirsin kafana gore, 3 numara normal duyarlilikta bana adam yanlislikla 5 vermis filmdeki asa degeri gibi yani osayi buyudukce kagidin isiga duyarliligi artiyo. yari-mat'lar guzel, tam mat alinca hangi tarafinin ust oldugunu anlayamiyosun parlaklar da cok parlak falan yari mat iyi yani.

kutunun ön tarafina bi delik aciosun atiyorum 1-2 santim çapinda, sonra bir film parcasini delip uzerine yapistiriyosun.deligin etrafindaki kisimlari da siyah kartonla kapatirsan iyi olur film de isik geciriyo sonucta. bi de icinde kagit varken ama foto cekmioken kapali tutmak icin kapak gibi bisey, bi karton ya da mendil parcasi koyarsan iyi olur. sonra karanlikta kagidini ortalayip falan yerlestiriyosun kutuya, arka yuzeye yapistir ki icinde oraya buraya oynamasin. sonra iste koyup bi yere deligin onunu acip cekiosun. pozlama suresini az cok belirlemek icin iki sey yapabilirsin. ya baska bi makinayla bakip degerleri yazip onlar uzerinden belirliyceksin ya da ayni seyi 5-10 kere farkli surelerle cekiceksin. 

kimyasallar da yine sirkecide falan var bi developer alican, biraz pahali olabilir ama 1e 9 sulandirilio yani baya bi gidio bir litre alsan 10 litre developer cikio yani, bi de hipo alicaksin onu sivi olarak alabilirsin "hypam" yazio uzerinde onlardan ya da kristal seklinde var onun uzerine sicak su ekleyip cozuyosun. sonra iste cektikten sonra banyoyu hazirlayip kagidi atiosun developerin icine 2dk falan bekliosun cikio bi sekiller falan sonra hipoya atiosun ki gelisimi dursun diye, sonra da soyle bi yikarsan iyi olur. bu kadar. 




Hiç yorum yok: