Perşembe, Ekim 14, 2004

müstehcen türküler 2

ikinci türkümüz ise su sekilde:

"insem derelerine
insem derelerine
kaytan bıyıklarimi
sürsem nerelerine"

bu son derece ayip ve bu zamanda bile toplum icerisinde bir cogumuzun söylemeye zorlanacagi bu türküyü yazan sahsiyeti oncelikle bu medeni cesaretinden dolayi tebrik ediyorum. ama ozanimizi tebrik etmemiz gereken tek nokta bu degildir. kendisi bu türküde bir cogumuzun ilk bakista goremeyecegi ama birazdan anlatinca anlayip hayran kalacagi incelikte benzetmelere ve alegorilere basvurmus, türk türkücülügünde yeni cigirlar acmis ve bu türküyü yazdiktan yaklasik 10 dakika sonra ayni ince iscilik ile türkünün kendisine atfedildigi hatunun aklini basindan almistir.

ilk etapta türkümüz henüz bıyıksız olan ozanimizin her öglen vakti dereye su almaya inen bir genc kizimizla karsilasip ona vurulmasiyla baslamaktadir. kizin kendisine fazla pas vermedigini farkeden ozan bunun imajindan kaynaklandigini düsünerek birkac aylik bakim ve özveriyle oldukca etkileyici kaytan biyiklar birakir. kizimiz bu biyiklardan oldukca etkilenerek arada bir ozanimizla dere basinda sohbet etmeye baslar. dilin ustaca kullanimi konusundaki -baska türkülerinde de karsilasacagimiz- üstün yetenegiyle kizimizi kendisine baglar. iste bu türkü tam da ozanimizin kizimizin kizligini elinden alacagi saatlerde yazilmistir. ozanimiz kizi gotureceginden o kadar emindir ki "ah su kaytan biyiklarimi yanaklarina bir sürsem" seklinde bir dilek kipi yerine "kaytan biyiklarimi önce kukuna mi sürsem memene mi" seklinde bir keyif kipi kullanmistir.

bunun yaninda normalde alakasiz seylerden bahsedilen ilk iki misrada da aslinda müstehcen anlamlar mevcuttur. ozanin, bizim ozanin kizi ilk ve hep gordugu yer olarak bildigimiz dere basina inme istegi olarak gordugumuz ilk iki dize aslinda kizimizin iki bacak arasinda bir dereye benzeyen -ayricana da ozanin kaytan biyiklarina bakmaktan afedersiniz sırılsıklam olmus- kukusuna atifta bulunmaktadir. sizin de gördügünüz gibi ozanimiz o donemlerin en önemli capkinlarindan ve cinsel otoritelerinden biridir. hepimiz kendisini ayakta alkisliyor, böyle bir ecdadin cocuklari oldugumuz icin kendimizle gurur duyuyoruz.

Hiç yorum yok: