Perşembe, Ocak 18, 2007

algıda mükemmellik

algılama sonsuza doğru mükemmelleşirken hayagücü sıfıra yaklaşır mı?

eğer hayalgücü, duyularla algılanamayan, ya da onların ötesindeki şeylerin zihinde canlandırılması ise, bütün duyularımız şimdikinden 10, 100, 1000 kat daha güçlü olsa, hayalgücümüz de ona göre azalacak mı?

çok mantıklı gelmiyor, zira hayalgücü sadece duyuötesi varlıkları değil, duyularla algılanamayan -ne kadar mükemmel olurlarsa olsunlar- varlıkları ya da var olmayan şeyleri de kapsıyor.

peki hayal edilen şeylerin gerçekleştirilmesi hayalgücünü nasıl etkiliyor? Olanaklar arttıkça, hayal edesimiz azalıyor mu?

hayalgücü spor klübü.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Abi olaya toptan yanlis bakiyosun bence. Sen biseyler hayal ettigin zamanlarin kacta kacinda varligin otesinde, duyularla algilanamayan seyler hayal ediyosun ki? Sanki duyularin ulasabildigi noktanin otesinde hayalgucu basliyo gibi yazmissin. Oyle diil ki. Zaten duyularinla algilayabildigin seyleri hayal edersin. Yuzdugunu hayal edersin mesela. Normal duyularinin otesinde diil duyularinla gayet algilayabilecegin seviyelerde hayal edersin. Ya da pembe bi hamam bocegi dusunursun mesela. Gercek hayatta yoktur ama hem pembe renk senin gozunun milyonlarca kere algiladigi bi renktir, hem de hamam bocegini milyonlarca kere gormussundur. Yani normal seviyede algiladigin bir takim veri duygularini birlestirirsin. Uctugunu hayal ederken de, ucan seyler gormussundur, kendi bedenini ona uygularsin, arabada kafani camdan cikardiginda ruzgarin suratindan nasil vuuuvfffff diye gectigini bilirsin, ucarken de oyle olacagini dusunursun o sekilde hayal edersin.

Kisacasi, dostum, duyularinin ulasamadigi, bittigi yerde hayal gucu baslamiyo. Tam tersine, duyularinla algiladiklarinla beyninde oynamaktir hayal gucu. O yuzden duyularin ne kadar guclenirse, hayal gucun de o kadar canlanacaktir.

Zaten gozlerin bundan 1000 kat iyi/ustun de gorsen, burnun 1000 kat daha hassas da olsa, yine de gozlerini kapatip baska baska kokan baska baska yaratiklari hayal edebilirsin.