Perşembe, Ocak 18, 2007

hafiza kaybı

bugüne kadar tonlarca şey yazdım da hafıza kaybı ne menem birşeydir, rakı ve balığın yanında nasıl gider, paket yaptırıp evde yiyebilir miyiz gibi soruların cevabını hiç vermedim. hafıza kaybı aratıp da bu blog'a gelenler sadece benim birbirinden süperli hafıza kaybı maceralarım konusunda fikir sahibi oldular.
bütün sevenlerim için bu kavramı azıcık açıklayayım dedim. işte hafıza kaybı konusunda çeşitli kaynaklardan sizin için derdiğimiz demetler. her terimin tam türkçe karşılığını bilmediğim için onları ingilizce bırakıyorum. eksik ya da yanlış yanlarını manik depresif ya da gorg arkadaşımız tamamlarlar elbet:

hafıza kaybı dediğimiz olay yani amnezi, hafızamızın çeşitli şekillerde düdüklenmesi durumuna verdiğimiz isimdir. bunun temelde iki sebebi olabilir, organik ya da fonksiyonel. organik hafıza kaybı kafamıza saksı düşmesi, eğer bir türk filmindeysek araba çarpması ya da menenjit olmamız -tramva yahut hastalık dolayısıyla oluşan beyin hasarı-, ya da sabah akşam sakinleştirici içmemiz dolayısıyla ortaya çıkabilir. aklımıza mukayyet olmak bu yüzden önemli, birinin aklımızı alması bu yüzden tehlikelidir.

fonksiyonel olanlar ise savunma mekanizması gibi psikolojik nedenlerlen ortaya çıkabilir. mesela cocukken tecavüze uğradıysak isterik tramva sonrası hafıza kaybından muzdarip olabiliriz. ya da özellikle orta yaşlı ya da yaşlı bir erkeksek ani global hafıza kayıpları da gelebilir başımıza, bir günden kısa süreli unutkanlıklar, yeni olmuş olayları hatırlayamama gibi sorunlar baş gösterebilir.

temelde böyle, değişik değişik hafıza kayıpları, hafıza kaybına neden olan hastalıklar, hafıza kaybı ile ilgili filmler ve hafıza kaybından faydalanılarak oynanabilecek oyunlara bilahare değineceğim

Hiç yorum yok: