Perşembe, Ocak 18, 2007

anahtar kelimeler: özlü sözlü

şimdi canım arkadaşım,
özlü söz yazamıyorsan daha, nasıl aradığına ulaşıp da nasıl anlayacaksın o özlü sözü. neyse konu hakkında biraz bilgi verelim:

özlü söz dediğimiz sözler, ki buna halk arasında vecize de denmektedir, zamanının ünlü, akıllı, başarılı -ya da hepsi birden- insanlarının etmiş olduğu, çok uzun olmayan, akılda yer eden, ya bir durumu ya da olayı süperli bir şekilde özetleyen, ya gelecek hakkında ağızları açık bırakacak bir öngörüde bulunan (bu tip özlü sözler genelde sonradan meşhur olur), bir tartışmaya şakadanak noktayı koyan ya da hayatla ilgili vallahi de aklımızda olan çok önemli bilgiler veren sözlerdir.

eğer ortada harika bir özlü söz varsa ve fakat bunu kimin söylediği bilinmiyorsa ona özlü söz değil atasözü denir, atalarımızdan herhangi biri söylemiş olabilir. özlü sözler daha kalıplı, daha derin ve genelde daha uzunken, atasözleri daha kısa, daha vurucu ve bana kalırsa daha bir özlü olmasa da daha öze inmiş sözlerdir. daha günlük olaylar üzerine konuşurlar, terbiyesiz olma ihtimalleri de daha yüksektir.


özlü sözler tek başlarına veya atasözleriyle birleştirilerek genelde bir takım siyah ciltli kitaplarda toplanarak, türkçe dersinde sorulan abidik gubidik soruları cevaplarken bakılmak üzere ilkokul çocuklarının hizmetine sunulurlar. Ancak atasözleri genellikle deyimlerle arkadaşlık ettiklerinden atasözleri ve deyimlerin bir kitapta özlü sözlerin bambaşka bir kitapta toplandığı durumlar daha sık görülür. Atasözleri ve deyimler kimseye ait olmadığından durup durup bir kitapta toplamak daha kolaydır tabi. Özlü sözlerin işi zordur. Bir de çoğunlukla atasözleri ile karıştırılırlar. Bir özlü sözün kime ait olduğunu bilmeyen kişi atasözü deyip geçer, heder olur özlü söz. Bunun yanında söyleneni yanlış bilinen, aslında söylediği iddia edilen kişinin ağzından çıkmadığı halde o kişiye atfedilen özlü sözler mevcuttur. İşbu nedenle özlü söz söylerken dikkatli olmak gerekir.

bu noktada özlü sözlerle ilgili birkaç kaynak vermek gerekirse:
atasözleri ile karışık özlü sözler
gülüm.net'ten özlü sözler
benim sayfam'dan özlü ve güzel sözler
şiir perisinden özlü, anlamlı ve düşündüren sözler

pek kapsamlı yabancı özlü söz kaynağı
başka bir yabancı özlü söz musluğu

bilgisayar terimleri ile özlü söz üretme çabası
özlu söz söylemeye çalışırken saçmalamak
özlü söz
itu rektörünün kütüphanede sarfettiği özlü söz
özlü söz söyleme kaygısı
salak ama özlü söz barındıran reklamlar

Hiç yorum yok: