Çarşamba, Ağustos 05, 2009

müstehcen türküler 5

müstehcen türküler programımızın bu bölümünde aslında türkü olmayan, basbaya bir saadettin kaynak bestesi olan bir şarkı ile karşınızdayız. bu şarkımızda sizleri bir anadolu düğününe götürüyoruz:

"bu gece düğün dernek
binbir geceden örnek"

gördüğünüz gibi akşam olmuş, ışıklar yanmış, davetliler toplanmış. yeniyor içiliyor, herkes mutlulukla raks eyliyor.

"sevişenler bu gece
civelek civelek civelek
bir çiçek bir kelebek
civelek civelek civelek"

o da nesi? müstehcenliğin seviyesi bir anda hafifmeşrep bir sevişmeye kadar çıkıveriyor. türkü söyleyenin evlenenlerin mahremine olan yakın ilgisi ise gözlerden kaçmıyor. çiçek ve kelebek benzetmelerinin çağrıştırdığı açmak, konmak, döllemek gibi kavramların açılımlarını ise siz sayın okuyucularımıza bırakıyoruz.
türkümüz şu şekilde devam ediyor.

"bu gece mutlu gece
vur patlasın eğlence
dirlik düzenlik olsun
civelek civelek civelek civelek
sevişen iki gence"

güftekar bu bölümde mutluluğun ve eğlencenin tabi ki çok önemli olduğunu ancak her şeyin bir sınırı olduğunu belirterek, yatakta bile olsa dirlik ve düzenliğin esas olduğu bir sevişme sistemi önerisinde bulunuyor.

bu gecenin adına
doyulur mu tadına
sevisenler bu gece
civelek civelek civelek...
erecek muradına
civelek civelek civelek

dileğimiz şudur ki sayın kaynak burada "doyulur mu tadına" derken daha geniş bir zaman aralığını ya da en azında düğün sürecini, "erecek muradına" derken de evlenmiş ve birlikte yaşayacak olma amacına ulaşmış olmayı kastediyor olsun. zira aksi takdirde bu dizelerden çıkarılabilecek anlamlar bizi müstehcenliğin tavan yaptığı diyarlara doğru yol aldıracaktır.

bu şarkı üzerinde yaptığımız uzun araştırma ve incelemelerde kaynak'ın şarkıyı sevişmek kelimesini "iki kişinin karşılıklı olarak birbirini sevmesi durumu" olması kabülü ve civelek kelimesinin fonetik özelliklerine duyduğu beğeni üzerine temellendirdiği sonucuna varmış bulunmaktayız. şarkının onyıllar boyunca belki yüzlerce düğünde utanıp sıkılmadan çalınmış, yağ reklamları ve futbolda şampiyonluk kutlamalarında söylenmiş olması da bu durumu destekler niteliktedir.

Hiç yorum yok: