Pazartesi, Temmuz 19, 2010

arabada ipod evde ipad

arabada ipod dinlemek diye bir şey yoktu eskiden. eski derken mesela 1988'de Kefken'e giderken Sezen Aksu '88 takılırdı teybe, Sarışın'dan girilir Kavaklar'dan çıkılırdı. Kasetlerin bir ara dönem ürünü olarak kısa sürede miyadını doldurmasının ardından dijital müziğin ve kişisel müzikçalarların hızlı yükselişi başladı. Ancak otomotiv endüstrisi bu yükselişi aynı hızla takip edemedi. Hamdi'nin (eski Ford K'm) sadece basit bir radyo ve kasetçaları olduğundan kelli arabada ipod dinlemek pek mümkün olmuyordu. Uzun yolda yan koltuğa laptop açıp oradan müzik dinleyen insanlar tanıdım. Herneyse sonra yavaş yavaş gerekli techizat da üretilmeye başladı kişisel müzikçalarların kollektif dinlenimi amacıyla. Bunun arabada ipod imkanı sağlayan -benim gördüğüm- ilk örneği basit bir kaset modülatörü -ismi salladım- idi.


benimki bunun siyahıydı

geçen gün bir arkadaşın arabası ile tatile gitmeye niyetlendiğimizde ise artık bu meretin de işe yaramayacağını fark ettim, zira kendisinin arabasında sadece cd girişi bulunmakta idi. cd'ye kablo bağlayıp teybe takmak pek mantıklı olmayacağından bu soruna bir çözüm bulunduğuna emin olduğum Karaköy Yeraltı Çarşısı'na gittim. Uzun ve detaylı bir dolaşma sonucunda bu amaca yönelik -çeşitleri olsa da- tek bir ürün olduğunu fark ettim. Bu ürün temelde araba çakmağı girişli bir mp3 çalar ve radyo vericisi. İçine istediğimiz şarkıları yüklediğimiz mp3 çalarımızı arabanın çakmağına takınca gereç belli bir frekanstan yayın yapmaya başlıyor. Biz de aracımızın teybini o frekansa ayarladığımızda mp3 çalarda çalan şarkıyı dinleyebiliyoruz. Bunun 1gb'lığı 2gb'lığı ekranlısı ekransızı, uzaktan kumandalısı, gözlerinden ateş saçanı falan her çeşidi var. En ucuzu benim görebildiğim kadarıyla 30 tl.

işte böyle bir şey

Ama ben bundan almadım. Neden diye soracak olursanız birincisi karşınıza ipod'dan piranha'ya aktarma yapmak gibi ek bir iş çıkartıyor, ki bunula uğraşmak istemem. İkincisi kapasitesi oldukça az, benim gördüğüm modeller 1 ya da 2 gb idi. Üçüncüsü de bunun mp3 çalarsız olanından görmüştüm o kalmış aklımda. Nerde gördüm nerde gördüm diye düşünürken hatırladım. O yüzden veda ettim Karaköy'e. Bir arkadaşımda gördüğüm bu gereç basit olarak sadece bir fm vericisi. bir ucu yine araba çakmağına bir ucu da -jack değil- ipod şarj girişi ile -ince ve geniş olan hani- ipod'a bağlanıyor. İkisi arasında bir gösterge ekranı var. Yine aynı şekilde aleti istediğimiz frekansa getirip, arabanın radyosunu da o frekansa getirip müziklerimizi dinleyebiliyoruz. Belkin marka bu ürünün son modelinin fiyatı 69 dolar falan. Türkiye'de yok sanırım ve daha ucuzu var mı bilemiyorum.


adamlar yapmış

Son olarak bütün bu gereçlerin tek bir dezavantajından bahsederek konuyu kapatalım. İstanbul gibi büyük ve radyo çöplüğü bir kentte yaşıyorsanız, bu aleti kullanmaya çalıştığınız noktada göreceksiniz ki bütün fm frekansları dolu. Ancak en başlarda ve en uçlarda yer bulabiliyorsunuz ama bu bile çok zor. Şehirlerarası kullanım için güzel, şehiriçinde kullanmak için sıkıntılı olabilir.

3 yorum:

delirium dedi ki...

http://www.elmasepeti.com/Griffin-RoadTrip-iPod-FM-Vericisi-ve-Arac-sarji-Beyaz-_77.html?search=ipod%20fm#0 bu arkadaşı bulabiliyorsun.. ama şehiriçi-dışı pek randıman alınmıyormuş dediğin gibi frekans kirliliğinden, kimse memnun değil. zaten artık arabaların çoğunda aux girişi olmaya başladı,iki tarafı da jack girişi olan kabloyu aldın mı halloluyor iş hemen..

Frrmack dedi ki...

Valla bende bunun en alasindan vardi, zamaninda anneme babama hayvan gibi parayi bastirtip aldirmistim.

Bi boka yaramiyo bu fm vericileri. Bos yer bulsan bile cazirdiyo cuzurduyo (white noise), cazirdamasa bile ses kalitesi hayatta kablolu bi cozume yaklasamiyo.

Sehirarasinda da, Sabanci'nin normal radyo coplugunden nispeten uzak kampusunde de, her tarafta denedim ve siddetle reddettim bu cozumu, adamlar hic de yapamamis abi.

Ama bu bi sorun olmaktan yavas yavas cikiyo artik, cunku yeni arabalarda zaten mp3 playerlar icin AUX jack girisi var. yani kulaklik cikisi uzerinden bildigin normal ses kablosunu takiyosun, mis gibi dinliyosun.

Nedense araba muzik sistemleri cagi 10 yil geriden takip ediyo, kasetler yeni kayboldu CDlere gectik ama geliyo, aux girisliler yavas yavas dunyayi ele geciriyo, merak etme.

O gun gelene kadar da kicina kina yakmani tavsiye ediyorum.
(-2)

steerpike dedi ki...

yorumlardan anladığım kadarıyla marka da çok etkiliyor bu durumu. benim kullandığım belkin marka verici şehrin azıcık dışına -mahmutbey- çıkınca mis gibi çalışmaya başladı.

bu arada bana fark etmiyo fazla, zira artık arabam yok.