Cuma, Ağustos 27, 2010

referandum hakkında

birincisi: anayasa değişikliğinin yargının canına okuduğuna şüphesi yok herhalde kimsenin. peki şu anki haliyle yargı özgür müdür? hsyk'nın başında kim var şu anda? akp bir yığın önerge ile -savcı alımlarının prosedürlerini vs. değiştirerek- yargı bağımsızlığını zaten yerle yeksan etti.

ikincisi: anayasada 26 tane değişiklik öneriliyor öyle değil mi? tek tek baktığınızda siz bunların kaçına evet kaçına hayır dersiniz? mesela çocuk hakları korunacak kadın hakları korunacak gibi maddelere evet diyebilirsiniz. diyelim ki yarısına evet yarısına hayır diyeceksiniz. o zaman yargı bağımsızlığı tehlikede diye hayır demek ile az da olsa değişim değşimdir diye evet demek arasında nasıl bir fark vardır?

üçüncüsü: bana ya evet ya hayır şeklinde bir seçim şansı veriliyor. veriliyormuş gibi yapılıyor. aynen milletvekili seçimlerinde listeler halinde oyladığımız adamlar gibi. aynen onlarca otokratik parti arasında demokratik bir seçim olabilekmişcesine savurduğumuz oylar gibi. chp'yi seviyorsunuz belki ama mehmet'i sevmiyorsunuz ama chp'ye oy verince mecburen mehmet'i seçiyorsunuz. bu gerçekten bir seçim midir? bu demokrasi midir? ben bu referanduma hayır dersem hayır'cı partiler bir daha böylesi bir durum yaşamamamız için çalışacaklar mıdır? referandumlarda -aynen meclis oylamalarında olduğu gibi- yeterli katılım sayısının aranması gibi düzenlemeler yapacaklar mıdır? hiç sanmıyorum.

dördüncüsü: siz ve ben ve belki başka bir sürü insan 2001 yılından beri yoğun -ve haklı- bir tedirginlik içerisinde akp dışındaki partilere/adaylara oy verip bir şeylerin değişmesini sağlamaya çalışıyor olabiliriz. ancak o yıldan beri akp mecliste istediği kararları öyle ya da böyle zaten geçiriyor. %20 oyundan memnun chp'de bu döngü içerisinde plansız ve etkisiz bir biçmde var olup gidiyor. siz şu son 9 senedir verdiğimiz bu oyların memleketin daha iyiye gitmesi yönünde bir katkısı olduğunu düşünyor musunuz? ben düşünmüyorum.

bu noktada benim hayır'ım sadece ve sadece bu kokuşmuş sistemin, bu liderin kral olduğu parti sisteminin, bu azınlıkların insandan sayılmadığı adaletsiz düzenin devamlılığını sağlar gibi geliyor bana. bana gel chp'ye girip partiyi içten ele geçirelim deyin eyvallah, gel yeni süper demokratik bir parti kuralım deyin eyvallah, gel stk'lara akalım siyaseti sivilden vuralım deyin ona da eyvallah. ama ben bu demokrasicilik oyununun gönülsüz bir parçası olmak istemiyorum artık. hayır dememek burada belki bir şekilde evet demek oluyor haklısınız, ama bana kalırsa sana belli seçimlerin dayatıldığı bir oyunda ben oynamıyorum diyebilmek duruşların en zorudur.

sonuç olarak ben bu referandumda oy kullanmayı düşünmüyorum. yetmez ama boykot.

1 yorum:

wimparella dedi ki...

hayır dan iyidir.